.

Останні пости

Вироби з дерева для сталого розвитку

LIGNO Group Apr 6, 2021 Сталий розвиток 0Коментарі

Ще з давніх часів людство використовує деревину в якості будівельного матеріалу, інструментів, декору та іграшок. Різноманіття використання деревини обумовлювалось кліматом, місцевістю та навіть культурою. Ті, хто жили біля води помітили, що дерево не тоне, так і з'явилися перші човни, які з часом стали удосконалюватися. Оскільки деревину легко обробляти, з неї почали виготовляти предмети домашнього вжитку (посуд, дитячі іграшки, меблі) або інструменти для будівельних чи інших робіт. Наші предки помітили, що кожна порода дерева підходить для різних цілей, а також те, що деревину можна поєднувати з іншими матеріалами: камінням, глиною, залізом, соломою тощо. 

Як сьогодні використовують дерево у виробництві?

Галузі, де використовується ця сировина, на сьогоднішній день неможливо перелічити, оскільки вироби з дерева оточують нас повсюди. Ось основні напрямки, де деревина – незамінний матеріал:

Меблева промисловість

Меблі здебільшого виготовляються з цільного дерева, МДФ, ДСП, ДВП, фанери. Виробники орієнтуються на потребу споживачів і виготовляють асортимент для дому, саду або офісу: ліжка, дивани, приліжкові тумби, стільці, комоди, полиці, кухні, столилюстри і так далі.

Виробництво целюлози і паперу

Целюлоза широко використовується в медичній та косметичній промисловості, але найбільш масово її застосовують у якості сировини для паперу. І хоча зараз людство прагне знизити обсяги використання паперу, проте поки ми лише переходимо до цілком електронного формату документообігу.

Автозапчастини

Більшість автомобільних виробників шукають екологічно чисті та якісні матеріали для модернізації при виробництві своїх моделей. Такі світові бренди як Mercedes, Volkswagen, Honda вже давно почали використовувати деревину для елементів дизайну, панелей приладів, покриття стель. А віднедавна гіганти автомобільної промисловості починають заміняти синтетичне волокно, отримане з нафти, на натуральні волокна.

Столярні вироби

Виробництво столярних виробів включає в основному виготовлення необхідних для будівництва інструментів, а також предметів для повсякденного життя. Столярними виробами є сходи, вікна, двері, стінові панелі, підлогові покриття як з цільної деревини, так і з плитних матеріалів тощо.

Будівництво

Дерево також використовується для будівництва приватних та навіть багатоповерхових будинків. Зараз такий вид житла вважається затишним та екологічним помешканням. Більше того, будинки з дерева є корисними для навколишнього середовища, краще зберігають тепло і не є складними у догляді. Звісно, експлуатація та будівництво має бути із дотриманням усіх нормативів, зокрема деревні елементи будинку необхідно обробити спеціальним розчином від комах, термітів та грибків для максимального подовження терміну експлуатації дерев’яного будинку.

Екологічність продукції з дерева

Всі занепокоєні станом екології нашої планети, піднімається питання щодо проблеми змін клімату і надлишкових викидів вуглекислого газу СО2. Існує міф, що використання дерева у промисловості не несе екологічних переваг, а лише знижує площу світових лісів.

Ось чому використання деревини має ряд екологічних переваг:

Дерево швидко розкладається у природі. Не залежно від того чи буде виріб з дерева спалений, чи зігниє з часом, він повністю розкладеться природним шляхом. Нелакована деревина розкладається приблизно від 3 до 10 років, а, наприклад, дерев'яні лаковані меблі до 13 років. При цьому пластикова пляшка аж до 500 років!

Вироби з дерева зберігають СО2. Абсолютно все, що виготовлене з дерева зберігає у собі накопичений вуглекислий газ.

Виготовляються з сертифікованої деревини. Кожна країна та кожен регіон має спеціальний орган, який здійснює управління лісами на певній території. Заготівля може здійснюватися лише після погодження з відповідним органом управління, тобто не можна зрубати будь-яке дерево будь-де, для цього існують спеціальні ділянки – лісосічні зони, де дозволено здійснювати заготівлю деревини. Більше того, регулярно проводяться громадські та державні акції щодо утримання і поповнення балансу дерев.

Переробка та повторне використання. Дерево - це ресурс, який піддається вторинній переробці, його можливо використовувати і змінювати, виготовляти абсолютно нові речі без завдання шкоди повітрю та природі. Із переробленої деревини  виготовляють такі матеріали як деревинно-стружкова плита (ДСП), деревоволокниста плита (ДВП), а якщо утилізований виріб з цільного дерева є добре збереженим, то з нього можуть виготовлятися навіть іграшки, предмети декору, ручні інструменти тощо.

Отже, дерево – це натуральний матеріал, запаси якого постійно відновлюються, він вважається найбільш екологічно чистою сировиною, доступною людству на даний момент. При контрольованій лісозаготівлі, вплив на навколишнє середовище не є негативним, а має лише позитивний ефект у багатьох сферах.

В інтернет-магазині LIGNO представлені виключно екологічно чисті та високоякісні вироби з дерева від сертифікованих виробників!

Теги екологія

Залишіть свій відгук


*
*
*
*